» TIC Šentjur

  ETNOLOŠKA ZBIRKA...

  Etnološko zbirko lahko delimo v štiri skupine. V prvi sklop sodijo predmeti, ki so jih ljudje uporabljali pri pripravi in uživanju hrane in predmeti, ki sodijo na področje ljudskega verovanja.

  Zdravnik Janez Šmid je prišel službovat na Planino leta 1969. Pritegnili so ga lepota kraja, njegova zanimiva in bogata zgodovina, predvsem pa ljudska arhitektura in materialna kultura, ki sta mu propadali pred očmi. Da bi predmete rešil pred propadom ali odtujevanjem, jih je pričel zbirati. K zbiranju ga je še dodatno spodbudil potres na Kozjanskem leta 1974, ko so zbiralci in preprodajalci predmete ljudske dediščine iz teh krajev množično odnašali.

  Etnološko zbirko lahko delimo v štiri skupine. V prvi sklop sodijo predmeti, ki so jih ljudje uporabljali pri pripravi in uživanju hrane in predmeti, ki sodijo na področje ljudskega verovanja. V drugo skupino sodijo pripomočki za opravljanje različnih gospodarskih dejavnosti, tretjo pa tvorijo številni osebni predmeti in predmeti za osebno rabo. V četrti sklop spadajo kamere in fotografski pribor fotografa Ignaca Juršeta. Na koncu razstave so prikazane še pustne maske »košute«.

  Število strani:17
  Mehka vezava


  » Vsi artikli ponudnika
  » Več informacij o ponudniku
  Slike:
  Cena: 4,50 €
    Količina: kom
  Nazaj Poglej v košarico